Vælgerne zapper rundt, viser ny analyse.

Det mest afgørende for, hvilket parti vælgerne vil stemme på, er deres kryds ved seneste valg – eller det man i forskningen kalder partiidentifikation. Det er også stadig tilfældet, men mange er klar til at skifte parti. Og nogle partier har mindre loyale vælger end andre.
vaelgere zapper rundt. Analyse fra KommPress

Det viser en ny måling, som KommPress har fået lavet i samarbejde med A&B Analyse. Her er 1000 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt, hvad de stemte ved folketingsvalget i 2022 og efterfølgende, hvad de vil stemme, hvis det var valg til samme instans i morgen.

Regeringspartierne vælgere er dem der – sammen med Alternativet – i højest grad vender deres seneste valg ryggen. Kun 45 % af dem, der siger de stemte på Venstre ved valget i 2022, er klar til at sætte kryds ved partiet igen. Det samme gælder 65 % for Socialdemokratiet og 59 % for Moderaterne.

"I Venstres tilfælde rejser vælgerne overraskende nok ikke til de to udbryderpartier Moderaterne og Danmarksdemokraterne. Her er det i stedet Liberal Alliance, der nyder godt af vælgervandringerne fra Venstre. LA står til at få 21% af Venstre tidligere vælger. Modsat står Moderaterne og Danmarksdemokraterne til at få henholdsvis 4 og 5% af Venstres vælgere. Noget kunne altså tyde på, at Venstre allerede under valget mistede størstedelen af de vælgere, som ville følge de to nye partier”
Cathrine Valter Reinert
Direktør for Public Affairs

Mens Socialdemokratiets vælgere ikke overraskende peger på SF (14%) er Moderaternes tab mere spredt i det partipolitisk spektrum. Både Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance kan se frem til at få omkring 9% af Moderaternes vælgere, mens også de konservative og Socialdemokratiet får tilgang fra Lars Løkkes parti – hver på 7 %. 

Overraskende nok kan vi ikke måle nogen tilgang til Radikale Venstre, der på mange paramenter kæmper for de samme vælgere på midten.

Bemærk at små udsving i procentsatserne kan slå mere igennem ved de mindre partier, da datagrundlaget er tilsvarende mindre. Som med alle målinger og stikprøver er disse tal også forbundet med en vis usikkerhed.

Næste folketingsvalg skal afholdes senest i november 2026.

Kontakt Cathrine.

Citat

Cathrine Valter Reinert.

Direktør for Public Affairs

Kontakt Cathrine.

Cathrine Valter Reinert, Direktør for Public Affairs

Cathrine Valter Reinert.

Direktør for Public Affairs
Politisk analyse: Selvom Socialdemokratiet gik til valg på en regering henover midten, står partiet nu til Folketingets største vælgerflugt.
Engagerende kommunikation skal sikre et følelsesmæssigt bånd til dit events gæster. Så er succesen rykket tæt på. 
Årsregnskabet giver jer taletid: Udnyt den til at fortælle de gode historier.
Årsregnskabet giver jer taletid: Udnyt den til at fortælle de gode historier.
Brug årstiderne og sæsonerne i dit content.

Vores ydelser.

Har du behov for yderligere hjælp, eller var det ikke det, du søgte?

Du kan læse om vores andre ydelser for at finde den rette løsning.

Strategi.

Vi hjælper dig med at lægge en strategi for din kommunikation.

ESG-kommunikation.

Vi hjælper dig med at fremstå som en ansvarlig og handlingsorienteret aktør, der lever op til både nationale og EU-reguleringer.

Krisekommunikation.

Vi hjælper dig, hvis du står i en krise eller en anden forretningstruende situation, der kræver hurtig handling.

Vi skaber resultater med jeres historier.