Politisk analyse: Selvom Socialdemokratiet gik til valg på en regering henover midten, står partiet nu til Folketingets største vælgerflugt.

Krisen kradser for regeringspartierne Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet. Særligt Socialdemokratiet og Venstre kæmper med dårlige meningsmålinger her godt et år efter det seneste folketingsvalg.
Politisk analyse - KommPress

På årsdagen for folketingsvalget kan regeringen kun læse uhyggelige meningsmålinger, men historien viser, at det ikke nødvendigvis er katastrofalt.

Krisen kradser for regeringspartierne Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet. Særligt Socialdemokratiet og Venstre kæmper med dårlige meningsmålinger her godt et år efter det seneste folketingsvalg. Og det er ikke kun meningsmålingerne, der driller. Det samme gør sig gældende for deres politiske bagland, som mildest talt ikke er tilfredse med regeringen og dens politiske visioner. 

Venstre har længe været udråbt som den største taber i forbindelse med regeringssamarbejdet, senest da Jakob Ellemann valgte at trække sig helt fra politik, som efterlader Venstre med et åbent sår og mange løse ender. 

Virkeligheden er, at det ikke kun er Venstre, der har lidt under flerpartiregeringens udfoldelser. Både Socialdemokratiet og Moderaterne har mistet mandater siden valget ifølge den seneste meningsmåling fra Voxmeter. Socialdemokratiet, der med Mette Frederiksen ved roret opnåede utopiske meningsmålinger på hele 65 mandater under Corona-pandemien i 2020.  

Sådan ser virkeligheden ikke ud for Socialdemokratiet i dag. Hvis der blev afholdt valg i dag, ville Socialdemokratiet stå til at miste 11 mandater. Hvilket de facto ville gøre Socialdemokratiet til den største taber blandt regeringspartierne, hvis man kigger på fald i antal mandater fra valget til nu. Sammenlagt har de tre regeringspartier mistet 21 mandater i gennem det første år af SVM-regeringens levetid. 

"Dét vil vi gerne stille os i spidsen for. En bred regering med partier fra begge sider af den politiske midte.”
Mette Frederiksen
Valgudskrivelse 5. oktober 2022

Det er særligt mange af Socialdemokratiets vælgere, der er forsvundet, hvilket er interessant, da Socialdemokratiet, som det eneste oplagte regeringsparti, gik til valg på en regering over midten. Kun Moderaterne var fra valgkampens start med på ideen om en regering over midten. Socialdemokratiets vælgere har med andre ord vidst, hvad de kunne forvente sig af at stemme på Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske højborg.  

Men hvor forsvinder vælgerne hen? Vi kan sige så meget, at de ikke svømmer rundt inden i midten af dansk politik, som det ser ud lige nu. Vælgerne skal derimod findes på flankerne af det politiske system. Både SF og LA har oplevet en fremgang på næsten 10 mandater siden valget i 2022, det betyder, at de to partier lige nu står til at være større end både Venstre og Moderaterne. Udover LA er der ikke meget at råbe hurra for i blå blok, hvor meningsmålingerne er særligt hårde ved Venstre. Venstrefløjen kan glæde sig over fremgang i mandater ved både SF og Enhedslisten.  

“Ofte er det en kalkuleret risiko fra regeringspartiernes side…”

Betyder det, at Socialdemokratiet taber næste valg? Det er langt fra sikkert. Det er tidligere set, at regeringspartierne har fået tæv i meningsmålingerne i starten af regeringsperioden, hvor de indfører reformer, forslag eller finanslove, som ikke just hujer deres vælgere. Et eksempel fra SVM-regeringen kunne være afskaffelsen af Store Bededag, som virkelig ikke var en vindersag for nogen af regeringspartierne. Ofte er det en kalkuleret risiko fra regeringspartiernes side, da man hellere vil have dårlige meningsmålinger i starten af en regeringsperiode, fremfor i slutningen, hvor et valg lurer om hjørnet.

Tendensen er ikke ny i dansk politik, det betyder, at relationerne til både Venstre og Socialdemokratiet ikke nødvendigvis skal smides væk til fordel for andre, bare fordi de ligger dårligt i meningsmålingerne lige nu. Der er lang tid til det næste valg og meget kan nå at ændre sig. Det vi ved er, at det som oftest er S og V, der kæmper om regeringsmagten og dermed fortsat er kilden til den størst mulige indflydelse i dansk politik.  

Kontakt Cathrine.

Citat

Cathrine Valter Reinert.

Direktør for Public Affairs

Kontakt Cathrine.

Cathrine Valter Reinert, Direktør for Public Affairs

Cathrine Valter Reinert.

Direktør for Public Affairs
Brug årstiderne og sæsonerne i dit content.
Engagerende kommunikation skal sikre et følelsesmæssigt bånd til dit events gæster. Så er succesen rykket tæt på. 
Årsregnskabet giver jer taletid: Udnyt den til at fortælle de gode historier.
En tydelig ESG-kommunikation sikrer din forretning.
Engagerende kommunikation skal sikre et følelsesmæssigt bånd til dit events gæster. Så er succesen rykket tæt på. 

Vores ydelser.

Har du behov for yderligere hjælp, eller var det ikke det, du søgte?

Du kan læse om vores andre ydelser for at finde den rette løsning.

Video.

Vi hjælper dig med levende fortællinger - fra biospots og brandfilm til små portrætter og hverdagsreportager. ​

Employer Branding.

Vi hjælper dig med at lægge en strategi for din Employer Branding.

ESG-kommunikation.

Vi hjælper dig med at fremstå som en ansvarlig og handlingsorienteret aktør, der lever op til både nationale og EU-reguleringer.

Vi skaber resultater med jeres historier.